At Last, the Secrets of Wipro Interview Questions are Revealed

Wipro interview questions & answers

Wipro Limited is the 29th largest Indian company by total revenue

Fortune 500

Yes, this multinational company barely needs an introduction. We all know that Wipro Limited is an Indian multinational corporation providing information technology, consulting, and business process services. Aspiration to millions of students, the 9th largest employer in India with nearly 195,000 employees, is headquartered in Bangalore, Karnataka, India.

Did you just get a call for an interview with Wipro Limited? Or are you that aspirant eagerly trying to get into the welcoming Wipro family? Then here are a general view of Wipro Interview questions.

Table of Contents

General Recruitment Process:

  1. Online Test
  2. Technical Round
  3. HR Round

ONLINE TEST of Wipro Interview questions

The Online test consists of questions from various domains and essay writing. This is a time-based test and each section is allocated a specific time. Different sections of the test are,

a. Quantitative Aptitude

b. Logical Reasoning

c. Verbal Ability

d. Basic Programming and Computer Fundamental

To find out most of the Wipro Interview Questions in one place, stay tuned here.

Quantitative Questions with Answers Model

  1. The sum of a number and the two numbers preceding it is equal to 30. Find the number:

A. 10

B. 11

C. 9

D. 8

Answer: Option C. Number is 9, As 9 +10+11=30

2)Sanjay invested an amount of Rs 16,000 for two years on compound interest and received an amount of RS 17,640 on maturity. What is the rate of interest per annum?

A. 4%
B. 5%
C. 8%
D. Data Inadequate

Answer: Option B. Amount =P(1+r/100)2 17640/16000= (1+r/100)2 441/400= (1+r/100)2 => (21/20)2= (1+r/100)2 R=5%

  1. Six pipes are fitted to a water tank. Some of these are inlet pipes and the others outlet pipes. Each inlet pipe can fill the tank in 9 hours and each outlet pipe can empty the tank in 6 hours. On opening all the pipes, an empty tank is filled in 9 hours. How many inlet pipes are there?
    2
    4
    3
    5

Answer: Option B
x / 9 – y / 6 = 1/9;
2x – 3y = 2
So, We can compute that x = 4 and y = 2.
Thus, Inlet pipe = x = 4.

Continue Reading Qualitative Questions

  1. A reservoir is provided by two pipes A and B. A can fill the reservoir 5 hours faster than B. If both together fill the reservoir in 6 hours, the reservoir will be filled by A alone in
    12 hours
    8 hours
    10 hours
    11 hours

Answer: Option C
If x is the speed then speed of A= x + 5 and B = x
Time taken by A and B will be x and x + 5 resp.
1/x + 1/x + 5 = 1/6 ; x2 – 7x – 30 = 0 x = -3 or x = 10.
Since, time can’t be negative, x =10.

  1. A dealer buys dry fruits at the rate of 100, 80 and ` 60 per kg. He bought them in the ratio 12 : 15 : 20 by weight. He in total gets 20% profit by selling the first two and at last he finds he has no gain or no loss in selling the whole quantity which he had. What was the percentage loss he suffered for the third quantity?
    30%
    40%
    20%
    50%

Answer: Option B
Total quantity rate =
(12 * 100 + 15 * 80 + 20 * 60) = 3600
For first 2 quantity, (12 * 100) + (15 * 80) = 2400
But he gets 20% profit = 2400 * 1.2 = 2880
So the third quantity = 3600 – 2880 = 720
Actual third quantity rate = 20 * 60 = 1200
So, Loss suffered = (1200 – 720) / 1200
= 480/1200 = 40

Few more interesting Wipro Interview Questions to go on:

  1. How many kgs of flour worth Rs 25 per kg must be blended with 30 kgs of flour worth Rs 30 per kg so that by selling the blended variety at Rs 30 per kg there should be a gain of 10%?
    32 kg
    40 kg
    36 kg
    42 kg

Answer: Option C
(25X+30×30 )/(X+30)=300/11
So, X=36

  1. A boat takes 19 hours for travelling downstream from point A to point B and coming back to a point C midway between A and B. If the velocity of the stream is 4 km/h and the speed of the boat in still water is 14 km/h, what is the distance between A and B?
    200 km
    180 km
    160 km
    220 km

Answer: Option B
Speed of boat for downstream = 14 + 4 = 18 km/hr
Speed of boat for upstream = 14 – 4 = 10 km/hr
Distance = x
x / 18 + (x /2)/10 = 19
So, x = 180 km

Some more Questions that you should know

  1. The speed of a boat in still water is 4 km/h and the speed of current is 2 km/h. If the time taken to reach a certain distance upstream is 9 hours, the time it will take to go the same distance downstream is
    3.5 hours
    2.5 hours
    2 hours
    3 hours

Answer: Option D
Upstream speed of a boat = 4 – 2 = 2 km/hr
Downstream speed of a boat = 4 + 2 = 6 km/hr
Suppose time taken = x
Then for Upstream case: 9 = x / 2 So, x = 18 km
Now for downstream case :Time = 18/6 = 3 hrs

  1. In a stream running at 2 km/h, a motor boat goes 10 km upstream and back again to the starting point in 55 min. The speed of the motorboat in still water is
    22 km/h
    21 km/h
    20 km/h
    24 km/h

Answer: Option A
Let “x” be the speed of Motorboat in still water
Distance = 10 km; Time = 55/60 hrs
So, For upstream, the speed of the motorboat = x – 2
And, For downstream, the speed of motorboat = x + 2
55 / 60 = 10/ (x – 2) + 10/(x + 2) So, x = 22.

  1. A man can row 4.5 km/h in still water and he finds that it takes him twice as long to row up as to row down the river. The speed of the stream is
    2.5 km/h
    1.5 km/h
    2 km/h
    1.75 km/h

Answer: Option B
Let the speed of the stream be S and x be upstream speed.
Then for downstream, 4.5 + S = D
And for upstream, 4.5 – S = U
So, we get D + U = 9
But, it takes him twice as long to row up as to row down the river.
3U = 9 ; U = 3. Thus, 4.5 – S = 3
S=1.5 kmph

Logical Reasoning Questions and Answers Model

  1. How is F related to H ?
    Son-in-law
    Daughter in-law
    Granddaughter
    Cannot be determined

Answer: Option B

2. From the above figure it is clear that H is the mother of C. F is the wife of C. So,
daughter in law, hence 2nd option is the correct answer.
How is C related to E?
Father
Son
Cousin brother
Cannot be determined

Answer: Option A

From the figure it is clear the at C is the father of E. So, the correct answer is option A

Practice more of these Logical Reasoning Questions to gear up speed


3. Who is the mother of G?
G
B
F
Either B or F

Answer: Option D

Clearly, Mother of G will be either B or F
Hence, the answer is option D.

4. If the positions of the first and second letters of all the words are interchanged, how many words will form meaningful English words?
None
Three
One
Two

Answer: Option A
F Words will be AFN, OHP, EGT, UCB, IMD, none of these is a meaningful word. So, the correct answer is option A

More Wipro Interview questions

5. If all the letters in each of the words are arranged alphabetically (within the word), how many words will remain unchanged?
Two
Three
One
None

Answer: Option C
FAN – AFN
HOP – HOP
GET – EGT
CUB – BCU
MID – DIM
HOP remains same
Therefore, the correct answer is option C.

6. If the first letter of all the words is changed to the next letter of the English alphabetical series, how many words will have more than one vowel? (Same or different vowel)
None
Three
Two
More than three
One

Answer: Option E
From the given information, we have
Words will be GAN IOP HET DUB NID, out of these five words, only IOP has two vowels.
Therefore, the correct answer is option E

7. Which of the following will come next in the following series?
a z a b y a b c x a b c d w a b c d
f
u
a
y
e

Answer: Option E
a, z, ab, y, abc, x, abcd, w…next will be abcde.
So, the next alphabet will be ‘e’
Hence, the correct answer is option E.

Continue reading Logical Reasoning Questions

8. In a certain code language, TONIC is coded as ‘CINOT’ and ‘SCALE’ is coded as ‘ACELS’. In the same code language, ‘PLANK’ will be coded as
KNALP
AKNLP
AKLNP
AKPNL
Cannot be determined

Answer: Option C
Letters are alphabetically arranged.
Therefore, ‘PLANK’ will be coded as ‘AKLNP’
So, the correct answer is option C.

9. Which of the following will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the English alphabetical order?
YS RM LH? CA
DG
FD
GD
DF

Answer: Option C
Here we have
Y(25) to S(19)…difference -6
R(18) to M (13)..difference -5
L(12) to H(8)…..difference -4
Similarly. G(7) to D(4) …….difference -3
C(3) to A(1) ………difference -2
So, the correct answer is option C.

10. How many such pairs of letters are there in the word NEUTRAL, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
Two
Three
None
One

Answer: Option B
We have three such pairs i.e. NR, EA, and UT
Hence, the correct answer is option B.

Verbal Ability Wipro Interview questions and Answers Model

DIRECTIONS for questions 1 to 4: Study the passages below and answer the questions that follow each passage.

Like most teenagers, I dreamt of one day having my name in lights. And perhaps an interview in National Geographic for my work with Rwanda’s apes. Maybe an Oscar for my portrayal as a feisty heroine in an epic drama, preferably set in India. Or a Nobel Prize for poetry, which I’d collect in Stockholm wearing a black turtleneck.

Suffice to say, none of these has come true. I prefer dogs to gorillas. My poetry is used to line the bottom of my drawer. And I’ve never been to India. Sure, as a writer, I get my name in the occasional glow of a nine-point byline, but the difference between Oscars and Nobels and Helvetica typeface is that the former is all about me; the latter is by me.

With the advent of the internet, all that has changed. Like most users, I am a gratuitous googler, squandering valuable work time looking up invaluable topics such as how to clean my dog’s teeth, how to cook Risotto, and myriad medical ailments, including tough heels (definitely cancer), lumps on elbows (certainly cancer) and easy bruising (absolutely cancer). But among these endless searches will be a valuable constant: my own name, Helen Walne.

In the great scheme of things, I am not very important. I have never been medically paroled from jail, I haven’t gone to rehab and I am not about to marry a famous celebrity. My husband has gently suggested that I seek psychological help for my addiction. I google myself every day. And yes, there are times when, like a bulimic digging into the second bucket of Kentucky Fried Chicken, I feel out of control, gorging on blogs, images, and news and glimpses of myself.

In cyberspace, there is no such thing as big fish in little ponds or little fish in big ponds. Instead, it’s one swirling, bubbling swamp of amoebae all gasping for their own gulp of air. And for the ego surfers, it’s important we float on the surface. Research has found that 47% of internet users have performed self-googling more than double the number from 5 years ago.

I have realized that like wine, watching soap operas, and eating pizza, moderation is the key to virtual vanity – and keeping it to yourself is paramount. When you start dabbling in the competitive realms of rival surfing you are sure to start sinking under the flotsam of self-doubt. There is always someone out there with a higher ranking, a better picture, a bigger job.

Refer the above passage and answer the following questions:

  1. According to the passage, the author
    I. received an Oscar for her portrayal as a feisty heroine in an epic drama.
    II. feels that moderation is the key to well being in cyber space.
    III. feels that she is the centre of all she checks in the net.


I, II, and III are correct.
I and II are correct.
II and III are correct.
I and III are correct.

Answer: Option C
Here, the first is factually incorrect.

2. It can be inferred from the passage that you have gone too far when you start googling your name multiple times daily. Competitive rival surfing is the best way to increase your self-esteem.
Being addicted to self-googling is the way forward in the 21st century. The advent of the internet has helped in creating ‘a somebody’ out of ‘a nobody’.

Answer: Option D
We can’t infer that somebody has gone far if one starts googling one’s name multiple times. Nothing can be inferred about increasing self-esteem. So, option C is out of scope.

Remaining Passage Related Questions


3. According to the passage,
A. Helen Walne is a patient with cancer.
B.Helen Walne is a megabyte megalomaniac.
C. Helen Walne thinks that constant rival surfing is the best way to improve self-worth.
D. Helen Walne is a conscientious worker.

Answer: Option B
Megalomania is an obsession with doing extravagant or grand things. Helen Wayne is also obsessed with this. And the other options are out of scope.


4. According to the passage, all of the following are not true, except
Helen Walne received a prize wearing a turtle neck.
Helen Walne’s husband feels she needs help to get out of her addiction.

In reality, there is very little difference in the number of internet users today and five years ago.
Rival surfing gives a better job.

Answer: Option B

Refer to 1st para line “My husband has gently…..addiction.”

II] Next set of of Wipro Interview questions

The question below has a group of sentences marked A, B, C, D and E. Arrange these to form a logical sequence.

A. The upsurge of public activism against the setting up of Special Economic Zones, which eventually forced the State government to announce the scrapping of all 15 such projects, is an impressive case in point.
B. Early last year, a similar agitation coerced the government into calling for a revision of the Goa Regional Plan 2Q11, a controversial document that opened up large swathes of land, including green belts and coastal stretches, for construction.
C. The broad-based agitation against SEZs has demonstrated the power of popular protest in the State.
D. Those opposed to the projects had questioned the propriety of the government acquiring large tracts of land and then selling them to promoters at low prices.
E. A coastal State with an area of 3,700 square kilometers and a population of about 1.4 million, Goa has always been extremely sensitive to the impact of unrestrained economic development.
BCDEA
CDEAB
EABCD
DABCE

Answer: Option C
Sentence E introduces ‘Goa that has been extremely sensitive to the impact of unrestrained economic development’. A exemplifies on ‘the upsurge. B carries the idea forward with ‘a similar agitatio’.

III] Choose the option which gives the best way of writing the sentence ensuring that the message is correctly conveyed.


  1. A. There were great stable, where a dozen grooms and boys held forth, rows of vine-clad servant cottages, an endless and orderly array of outhouses, long grape arbors, green pastures, orchards, and berry patches.
    B. There were great stables, where a dozen grooms and boys held forth, rows of vine-clad servants’ cottages, an endless and orderly array of outhouses, long grape arbors, green pastures, orchards, and berry patches.
    C. There are great stables, where a dozen grooms and boys held forth, rows of vine-clad servants’ cottages, an endless and order array of outhouses, long grape arbors, green pastures, orchards, and berry patches.
    D. There were great stables, where a dozen grooms and boys held forth, rows of vine-clad servant’s cottages, an endless and orderly array of outhouse, long grape arbor, green pasture, orchard, and berry patch.

Answer: Option B
In the 1st sentence- ‘stable’ does not agree with ‘were’, so a subject-verb agreement error.
2nd sentence-correct.
3rd sentence- there ‘are’, the rest of the sentence is in the past tense, so there is a tense mismatch.
4th sentence- servant’s, should be servants’.

2.

A. Then there is the pumping plant for the artesian well, and the big cement tank where Judge Miller’s boys took their morning plunge and kept cool in the hot afternoon.
B. Then there was the pumping plant for the artesian well, and the big cement tank where Judge Miller’s boys took their morning plunge and kept cool in the hot afternoon.
C. Then there was the pumping plant for the artesian well, and the big cement tank were Judge Miller’s boys took their morning plunge and keep cool in the hot afternoon.
D. Then there was the pumping plant though the artesian well, and the big cement tank where Judge Miller’s boys took their morning plunge and kept cool in the hot afternoon.

Answer: Option B
1st sentence- there is a tense mismatch.
2nd sentence- correct.
3rd sentence- ‘keep’ cool should be kept.
4th sentence – ‘through’ the artesian well is incorrect.

DIRECTIONS for 8-9 : Choose the option to fill in the blanks.


We_____________to inform you that we cannot include your thesis in our library, on the __________________of not receiving permission from your supervisor.
saddened, reason
lament, pretext
repent, justification
regret, grounds

Answer: Option D
‘regret’ is a feeling of disappointment.
repent is feeling remorse for one’s own wrongdoings.
lament is to mourn.
Hence the 4th option is the best fit.
When her illness took a turn for the worse, the doctors took _ to __ the situation.
steps, ameliorate
approaches, better
modes, improve
measures, enhance

Answer: Option C
‘Ameliorate’ – to make better, improve. Modes do not fit the first blank so option 3.

A temple was erected to him
at the foot of the Capitoline Hill,
in which were deposited the
public treasury and the laws of the state.

Answer: Option A
A temple was erected in his honor.

Basic Programming and Computer Fundamental Wipro Interview questions

1) Find the distinct elements in a given array. (Assume the size of an array n<=20) Sample Input:

9 = size of an array 
2 3 4 5 6 1 2 3 4  =  array elements

Sample Output:

2 3 4 5 6 1

Programs in Wipro Interview questions

// C program to print all distinct elements in a given array

include

void distict_elements(int a[], int n);

int main() { int size_array, i, arr[20];

// Get the array size

scanf(“%d”, &size_array)

// Get the array elements

for(i=0; i<size_array; i++)

{ scanf(“%d”, &arr[i]); }

// Function call to print the distinct elements in an array distict_elements(arr, size_array);

return 0; }

void distict_elements(int a[], int n) { int i, j; // Pick all elements one by one for (i=0; i<n; i++)

{ // Check if the picked element is already printed

for (j=0; j<i; j++)

{ if (a[i] == a[j]) break; }

// If not printed earlier, then print it

if (i == j)

printf(“%d “, a[i]); } }

2) Program to sort array in ascending & descending order.

Input: 5 8 6 9 2 7

Sample Output: 2 6 7 8 9 9 8 7 6 2

Program: // C program to sort the given array elements in ascending and descending order

include

int main(void) { int arr[10], i=0, j=0, size, temp;

// Get the size of an array

scanf (“%d”, &size);

// Get the array elements as an input

for (i = 0; i <size; i++) { scanf (“%d”, &arr[i]); }

// Sorting elements in ascending order

for (j=0 ; j<(size-1) ; j++)

{

for (i=0 ; i<(size-1) ; i++)

{ if (arr[i+1] < arr[i]) { temp = arr[i]; arr[i] = arr[i + 1]; arr[i + 1] = temp; }

} }

// Print the elements from index value 0 to (size-1) –> ascending order

for (i=0 ; i { printf (“%d “, arr[i]); }

printf(“\n”);

// Print the elements from the index value (size-1) to 0 –> descending order

for (i=size-1; i>=0 ; i–)

{ printf (“%d “, arr[i]); }

return 0; }

3) Sort first half of an array in ascending and second half in descending order.

Example 1: Input: 8 2 4 7 9 3 1 6 8

Output: 1 2 3 4 9 8 7 6

Example 2: Input: 6 1 2 3 4 5 6

Output: 1 2 3 6 5 4

Algorithm: i) Sort the given array.

ii) Run a loop up to half the length of the array and print the elements of the sorted array.

iii) Run a loop from the last index of the array to the middle of the array and print the elements in reverse order.

Few more Wipro Interview questions Programs:

include

void sorting_elements(int arr[], int n);

void display(int arr[], int n);

int main() { int size, arr[20], I;

scanf(“%d”, &size);

for(i=0; i<size; i++)

{ scanf(“%d”, &arr[i]); }

display(arr, size);

return 0; }

// Sort the elements in the ascending order

void sorting_elements(int arr[], int n)

{ int i, j, temp; for (j=0 ; j<(n-1) ; j++) { for (i=0 ; i<(n-1) ; i++)

{ if (arr[i+1] < arr[i]) { temp = arr[i]; arr[i] = arr[i + 1]; arr[i + 1] = temp; } } } }

// Display the sorted elements

void display(int arr[], int n) { sorting_elements(arr, n);

int i, j

// Print the first half as such (i.e. from index 0 to middle)

for (i=0; i<n/2; i++)

{ printf(“%d “, arr[i]); }

// Print the second half in the reverse order (i.e. from n-1 to middle)

for (j=n-1; j>=n/2; j–) { printf(“%d “, arr[j]); } }

4) Print the below pattern

Input: 3 4

Output: 3 44 555 6666 555 44 3

Input : 4 4

Output: 4 55 666 7777 666 55 4

Program:

include

int main() { int i, j, s, N, count=0;

scanf(“%d%d”,&s,&N);

for(i=s; count<4; count++)

{ for(j=0; j<count+1; j++)

printf(“%d”,i); printf(“\n”); i=i+1; }

for(i=s+N-2;count>0;count–)

{

for(j=0; j<count-1; j++)

printf(“%d”,i); printf(“\n”); i=i-1; }

return 0;

}

5) Print the following pattern

Input : 3

Output: 1 22 333 333 22 1

Input : 4

Output: 1 22 333 4444 4444 333 22 1

Program:

include

int main() { int i, j, k, N, count=0;

scanf(“%d”,&N); for(i=1;i<=N;i++)

{ k=1; for(j=0; j<i; j++)

{ printf(“%d”,I);

if(k<i)

{ printf(“”);

k=k+1; }

}

printf(“\n”); }

for(i=N; i>0; i–)

{ k=1; for(j=0; j<i; j++)

{ printf(“%d”,i);

if(k<i) { printf(“”); k=k+1; } }

printf(“\n”); }

return 0; }

6) Print the below pattern

Input: 4

Output: 1 23 456 78910 78910 456 23 1

Program in Wipro Interview questions:

include

int main() { int i,j,count=1,n; printf(“Enter a number\n”); scanf(“%d”,&n); for(i=1;i<=n;i++) {
for(j=1;j<=i;j++) { if(j<i) printf(“%d”,count++); else printf(“%d”,count++); }

printf(“\n”);

}

count=count-n;

for(i=n; i>=1; i–) {

for (j=1; j<=i; j++) { if(j<i) printf(“%d”,count++); else printf(“%d”,count++); } count=(count+1)-2*i; printf(“\n”); }

return 0;

}

7) Print the following pattern

Input: 3 4

Output: 3 44 555 6666 6666 555 44 3

Program:

include

int main() { int i,j,s,N,count=0; scanf(“%d%d”,&s,&N); for(i=s;count<4;count++) { for(j=0;j<count+1;j++) printf(“%d”,i); printf(“\n”); i=i+1; } for(i=s+N-2;count>0;count–) { for(j=0;j<count-1;j++) printf(“%d”,i); printf(“\n”); i=i-1; }

return 0;

}

8) Print the below pattern

Input: 5

Output: 1 32 456 10987 1112131415

Program:

include

int main() {

int i, j, k, l=1, N, d, r, count=0;

scanf(“%d”,&N); for(i=1;i<=N;i++)

{ k=1; d=i%2; r=l+i-1; for(j=0;j<i;j++)

{ if(d==0) { printf(“%d”,r); r–; if(k<i) { printf(“”); k=k+1; } l++; continue;

}

printf(“%d”,l); l++; if(k<i)

{ printf(“”); k=k+1; }

}

printf(“\n”);

}

return 0;

}

9) Print the below pattern

Input: 4

Output: 123417181920 – -567141516 – – – -891213 – – – – – -1011

Program in Wipro Interview questions:

include

void pattern(int); int main() { int n; scanf(“%d”, &n); pattern(n); return 0; } void pattern(int n) {
int i, j, k, s, a = 1,b = nn + 1;

for (i = n; i >= 1; i–)

{
for (s = 0; s < n – i; s++) printf(“–“); for (j = 0; j < i; j++) printf(“%d
”, a++); for (k = 0; k < i – 1; k++) printf(“%d”, b++); printf(“%d\n”, b); // last b should without * b -= 2(i – 1); }
}

10) Print the below pattern

Input: 3

Output: 3 3 3 3 1 3 3 2 3 3 3 3

Program:

include

int main() { int i, j, n, c=1; scanf(“%d”, &n); for(i=1; i<=n+1; i++) { for(j=1; j<=n; j++) { if(i!=1 && j==n-1) { printf(“%d “, c); c++; }

else printf(“%d “, n); }

printf(“\n”);

}

return 0;

}

11) Parenthesis checker: Check whether the given expression is valid or not(only parenthesis symbol).

Test Case: 1 Input: “(( ))” Output: Valid

Test Case: 2 Input: “()(“ Output: Invalid

Program:

include

int top = -1; char stack[100];

void push(char); pop(); find_top();

void main() { int i; char a[100]; scanf(“%s”, &a); for (i = 0; a[i] != ‘\0’; i++) { if (a[i] == ‘(‘) push(a[i]); else if (a[i] == ‘)’) pop(); } find_top(); } // to push elements in stack void push(char a) { top++; stack[top] = a; } // to pop elements from stack void pop() { if (top == -1) { printf(“Invalid”); exit(0); }
else top–; } // to find top element of stack void find_top() { if (top == -1) printf(“Valid”); else printf(“Invalid”); }

12) Print the transpose of a Matrix:

Program:

include

int main() { int a[10][10], transpose[10][10], r, c, i, j;

printf(“Enter rows and columns of matrix: “); scanf(“%d %d”, &r, &c);

// Storing elements of the matrix printf(“\nEnter elements of matrix:\n”);

for(i=0; i<r; ++i) for(j=0; j<c; ++j) { printf(“Enter element a%d%d: “,i+1, j+1); scanf(“%d”, &a[i][j]); } // Displaying the matrix a[][] */ printf(“\nEntered Matrix: \n”); for(i=0; i<r; ++i) for(j=0; j<c; ++j) { printf(“%d “, a[i][j]); if (j == c-1) printf(“\n\n”); }

// Finding the transpose of matrix a for(i=0; i<r; ++i) for(j=0; j<c; ++j) { transpose[j][i] = a[i][j]; }

// Displaying the transpose of matrix a printf(“\nTranspose of Matrix:\n”); for(i=0; i<c; ++i) for(j=0; j<r; ++j) { printf(“%d “,transpose[i][j]); if(j==r-1) printf(“\n\n”);

}

return 0; }

13) Matrix Addition:

Program in Wipro Interview questions:

include

int main() { int r, c, a[100][100], b[100][100], sum[100][100], i, j; printf(“Enter number of rows (between 1 and 100): “); scanf(“%d”, &r); printf(“Enter number of columns (between 1 and 100): “);

scanf(“%d”, &c); printf(“\nEnter elements of 1st matrix:\n”); for(i=0; i<r; ++i) for(j=0; j<c; ++j) { printf(“Enter element a%d%d: “,i+1,j+1); scanf(“%d”,&a[i][j]); }

printf(“Enter elements of 2nd matrix:\n”); for(i=0; i<r; ++i) for(j=0; j<c; ++j) { printf(“Enter element a%d%d: “,i+1, j+1);

scanf(“%d”, &b[i][j]); }

// Adding Two matrices for(i=0;i<r;++i) for(j=0;j<c;++j) { sum[i][j]=a[i][j]+b[i][j]; }

// Displaying the result printf(“\nSum of two matrix is: \n\n”); for(i=0;i<r;++i) { for(j=0;j<c;++j) { printf(“%d “,sum[i][j]); if(j==c-1) { printf(“\n\n”); }

}

return 0; }

14) Which command changes a file’s group owner?

cgrp
chgrp
change
group

Answer: B

15) A smaller version of an image is called a

Clipart
Bitmap
Thumbnail
Portable network graphic

Answer: C

Continue Reading Wipro Interview Questions

16) Which command does not exist in DOS?

Dir
CLS
CD
Sum

Answer: D

17) CRC stands for

Cyclic Redundancy Check
Code Repeat Check
Code Redundancy Check
Cyclic Repeat Check

Answer: A

18) Which command is used to display the operating system name?

OS
uname
kernel
unix

Answer: B

19)_______ memory gives the illusion of large memory.

Associate
Set-Associate
Segmented
Virtual

Answer : D

20) What is Animation?

A cartoon
The apparent movement of an object
A file format
All of the above

Answer: B

TECHNICAL ROUND of Wipro Interview questions

Memory Management in C:

The C programming language manages memory statically, automatically, or dynamically. Static-duration variables are allocated in main memory, usually along with the executable code of the program, and persist for the lifetime of the program Automatic-duration variables are allocated on the stack and come and go as functions are called and return.

For static-duration and automatic-duration variables, the size of the allocation is required to be compile-time constant. Dynamic memory allocation in which memory is more explicitly (but more flexibly) managed, typically, by allocating it from the heap, an area of memory structured for this purpose.

In C, the library function malloc is used to allocate a block of memory on the heap. The program accesses this block of memory via a pointer that malloc returns. When the memory is no longer needed, the pointer is passed to free which deallocates the memory so that it can be used for other purposes.

Q. The functionality of the Operating System?

An operating system (OS) is a set of software that manages computer hardware resources and provides common services for computer programs. To act as an interface between hardware and users, an operating system must be able to perform the following functions:

  1. Enabling startup application programs. Thus, the operating system must have:
  • A text editor
  • A translator
  • An editor of links
  1. The allocation of resources needed to execute programs is done by identifying: the programs that are running, the need for memory, peripheral devices and data protection requirements.
  2. Facilities for data compression, sorting, mixing, cataloging and maintenance of libraries, through utility programs available.
  3. Plan implementation works according to certain criteria, for efficient use of central processing unit.
  4. Assisting implementation of programs through computer-user communication system, at both hardware and software level. Examples of operating systems: BS2000,BS3000, DOS, PC-DOS, MS-DOS, LINUX, SOLARIS, MAC OS, UNIX, WINDOWS.

Q. What is the use of IP addresses?

An Internet Protocol address (IP address) is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) participating in a computer network that uses the Internet Protocol for communication. An IP address serves two principal functions: host or network interface identification and location addressing What is the difference between UNIQUE and PRIMARY KEY constraints?

A UNIQUE constraint is similar to a PRIMARY key, but you can have more than one UNIQUE constraint per table. Contrary to PRIMARY key UNIQUE constraints can accept NULL but just once. If the constraint is defined in a combination of fields, then every field can accept NULL and can have some values on them, as long as the combination values are unique.

Q. What are the steps involved in designing?

Project plan, Requirements, Design, Coding, Testing, Re-coding and design, Development, Maintenance.

Q. What is the difference between interface and multiple interfaces?

Both an abstract class and an interface are specific types of computer objects that allow a programmer to loosely define one type of object as if it were another type while retaining all of the object’s original properties. While multiple different computer languages use one or both of these concepts, Java is the most well-known. Abstract classes and interfaces have a variety of similarities, but also incorporate significant differences in structure, syntax, and usage.

Q. How can we delete the Duplicate row in a table?

SQL> delete from table_name where row id not in (select max(rowid) from table group by duplicate_values_field_name);

Few more technical Wipro Interview questions

Q. When do you use SQL Profiler?

SQL Profiler utility allows us to basically track connections to the SQL Server and also determine activities such as which SQL Scripts are running, failed jobs, etc.

Q. What do you mean by active and passive objects?

Active objects are ones that instigate an interaction that owns a thread and they are responsible for handling control to other objects. In simple words, it can be referred to as a client.

Passive objects are one, which passively waits for the message to be processed. It waits for another object that requires its services. In simple words, it can be referred to as a server.

Q. What do you mean by static and dynamic modeling?

Static modeling is used to specify the structure of the objects that exist in the problem domain. These are expressed using class, object, and use case diagrams.

But Dynamic modeling refers to representing the object interactions during runtime. It is represented by sequence, activity, collaboration, and state chart diagrams.

Q. What is a Program counter?

Program counter holds the address of either the first byte of the next instruction to be fetched for execution or the address of the next byte of a multi-byte instruction, which has not been completely fetched. In both cases, it gets incremented automatically one by one as the instruction bytes get fetched. Also, the Program register keeps the address of the next instruction.

Q. Can you give an example of a Stored Procedure?

CREATE procedure – is a stored procedure, which is a saved collection of Transact-SQL statements that can take and return user-supplied parameters.

Q. Benefits of Stored Procedures?

  1. Reduced client/server traffic

2. Efficient reuse of code and programming abstraction

3. Enhanced security controls

Q. Is XML case-sensitive?

XML is case sensitive when uppercase and lowercase characters are treated differently.

Element type names, Attribute names, Attribute values, All general and parameter entity names, and data content (text), are case-sensitive.

Few more Technical Wipro Interview questions

Q. What is a Null object?

It is an object of some class whose purpose is to indicate that a real object of that class does not exist. One common use for a null object is a return value from a member function that is supposed to return an object with some specified properties but cannot find such an object.

Q. What is the property of a class?

A property is a member that provides access to an attribute of an object or a class. Examples of properties include the length of a string, the size of a font, the caption of a window, the name of a customer, and so on.

Q. Does a class inherit the constructors of its superclass?

A class does not inherit constructors from any of its superclasses.

Q. If a class is declared without any access modifiers, where may the class be accessed?

A class that is declared without any access modifiers is said to have package access. This means that the class can only be accessed by other classes and interfaces that are defined within the same package

Q. What do you mean by Stack unwinding?

It is a process during exception handling when the destructor is called for all local objects between the place where the exception was thrown and where it is caught.

Q. Define precondition and post-condition to a member function.

Precondition: A condition that should return true when a member function is invoked. In order to use a function correctly, a precondition should return true. If a precondition fails to hold, an operation will not take responsibility to perform any action of sensibility. For example, the interface invariants of the stack class respond nothing about pushing even though the stack is already full. In this scenario, sinful () is a precondition for push operation.

Post-Condition: A condition that should return true before returning from an invoked function. In order to use a function correctly, a postcondition should return true. Taking a stack as an example is empty () must necessarily be true after pushing the element into the stack when an element is pushed. So, the function is empty () is a postcondition.

Q. How can you sort the elements of the array in descending order?

Syntax

  1. B = sort(A)

2. And, B = sort(A,dim)

3. B = sort(…,mode)

4. [B,IX] = sort(A,…)

Description

Here B = sort(A) sorts the elements along different dimensions of an array and arranges those elements in ascending order.

If A is a … sort(A) …

Vector Sorts the elements of A.

Matrix Sorts each column of A.

Multidimensional array Sorts A along the first non-singleton dimension and returns an array of sorted vectors.

Cell array of strings Sorts the strings in ascending ASCII dictionary order and returns a vector cell array of strings. The sort is case-sensitive; uppercase letters appear in the output before lowercase. You cannot use the dim or mode options with a cell array.

Sort – One of the important Wipro Interview questions

Sort array elements in ascending or descending order Integer, floating-point, logical, and character arrays are permitted. Floating-point arrays can be complex. For elements of A with identical values, the order of these elements is preserved in the sorted list.

When A is complex, the elements are sorted by magnitude, i.e., abs(A), and where magnitudes are equal, further sorted by phase angle, i.e., angle(A), on the interval [??, ?]. If A includes any NaN elements, sort places these at the high end.

B = sort(A, dim) sorts the elements along the dimension of A specified by a scalar dim.

B = sort(…, mode) sorts the elements in the specified direction, depending on the value of mode.

‘ascend’

Ascending order (default)

‘descend’

Descending order

[B,IX] = sort(A,…) also returns an array of indices IX, where size(IX) == size(A). If A is a vector, B = A(IX). If A is an m-by-n matrix, then each column of IX is a permutation vector of the corresponding column of A, such that

for j = 1:n

B(:,j) = A(IX(:,j),j);

end If A has repeated elements of equal value, the returned indices preserve the original ordering.

Example: Sort horizontal vector A:

A = [78 23 10 100 45 5 6];

sort(A)

Ans. 5 6 10 23 45 78 100

What is DOM?

The Document Object Model (DOM) is a cross-platform and language-independent convention for representing and interacting with objects in HTML, XHTML and XML documents.1 Objects in the DOM tree may be addressed and manipulated by using methods on the objects. The public interface of a DOM is specified in its application programming interface (API).

Q. How macro execution is faster than function?

The difference between overloading and overriding in a programming language is:

a) In overloading, there is a relationship between methods available in the same class whereas in overriding, there is the relationship between a superclass method and subclass method.

b) Overloading does not block inheritance from the superclass whereas overriding blocks inheritance from the superclass.

c) In overloading, separate methods share the same name whereas in overriding, the subclass method replaces the superclass.

d) Overloading must have different method signatures whereas overriding must have the same signature.

Q. What do you mean by realization in oops?

Q. What is a persistent, transient object?

Q. Name the operators that cannot be overloaded

There are 5 operators which cannot be overloaded. They are:

.* – class member access operator

:: – scope resolution operator

. – dot operator

?:: – conditional operator

Sizeof() – operator

Note:- This is possible only in C++.

Q. What is polymorphism?

In programming languages, polymorphism means that some code or operations, or objects behave differently in different contexts.

For example, the + (plus) operator in C++:

4 + 5 <– integer addition

3.14 + 2.0 <– floating point addition

s1 + “bar” <– string concatenation!

In C++, that type of polymorphism is called overloading.

Typically, when the term polymorphism is used with C++. However, it refers to using virtual methods, which we’ll discuss shortly.

Q. What are the differences between a C++ struct and a C++ class?

The default member and base class access specifiers are different. The C++ struct has all the features of the class. The only differences are that struct defaults to public member access and public base class inheritance, and a class defaults to the private access specifier and private base class inheritance.

Wipro Interview questions- HR Round

  1. Give an instance in recent years where you showed your leadership skills.
  2. How do you define yourself-introvert or extrovert?
  3. Do you have plans for further study?
  4. What was the highest point of your college life?
  5. What are the different replacement policies ?
  6. Define Zombie process. How is it different from orphan process?
  7. What is a semaphore? What are the different types of semaphores?
  8. Define a good platform along with its qualities.
  9. Define red-black trees.
  10. What is the procedure to insert into a sorted array?
  11. What do you think is your greatest strength?
  12. Will you be comfortable in relocating?
  13. Ajay can build a house in 16 days and Barry can do the same job in 12 days. With help of Chintu, they did the job in 4 days only. How many days Chintu can do the job?
  14. What matters more to you- money or success?

Find more HR Round Wipro Interview questions below

  1. What is your idea of an ideal company?
  2. Discuss the most stressful situation that you’ve ever been in?
  3. Give a brief about the project you taken in college time.
  4. Give a brief description about yourself..
  5. What qualities do you look for in your manager/senior?
  6. As an Engineer, what are your priorities?
  7. What is your expectation in terms of salary?
  8. Tell me something about you which is not mentioned in this resume.
  9. What is your motivation behind joining Wipro technologies?
  10. Illustrate a situation where you had to work in a team? Did you come across any hurdle in doing so? What did you to overcome your problems?
  11. Briefly describe your strengths and weaknesses? How do these relate to the career you wish to pursue?
  12. Do you have any questions for us?

So, these questions reflect the pattern of questioning and give you a glimpse of the Wipro Interview questions. Preparing from the basics upward is always advisable. Follow it up with a tremendous round of practice sessions. You may practice all sorts of questions in the GUVI Codekata practice platform.

GUVI CODEKATA

GET HIRED THROUGH @GUVI

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x